Atık Su Pompası

08 Temmuz 2020
Atık Su Pompası

ATIK /DRENAJ POMPALARI

Bilindiği üzere su pompaları  sıvıları taşımak için kullanılan mekanik bir mekanizmadır. Bir pompa, sıvıyı düşük basınçtan yüksek basınca hareket ettirir ve bundan dolayı basınç içinde bir fark oluşturur.Pompalar mekanik kuvvetlerin fiziksel kaldırma veya sıkıştırma kuvveti ile maddeyi itmesi prensibini kullanarak çalışır.

Atık sularımızı , yağmur sularını , drenaj sularını , şantiyelerdeki atık suyu , çamurlu suyu , su birikintilerini bir yerden , başka bir yere taşımak için de pompalara ihtiyacımız var.

Kirli su pompaları olarak da değerlendirebileceğimiz bu pompalar  kullanım yerlerine göre , basılan sıvının kirlilik oranına , içinde bulundurduğu partikül ve atıklara göre terfi edilecek suyun miktarına (debi) ve basılacak yerin mesafesine göre seçimler yapılır.

Drenaj pompası başlıca yüzey ve sızıntı sularının farklı konumlara transferine ve yeraltı suyunun transferine yöneliktir. Öte yandan atık su pompaları, atık suyun tahliyesi için kullanılır. Atık suyun toplama şaftlarından ve transfer istasyonu uygulamalarından basılmasını da kapsar.

İki pompanın yapı türü , serbest geçiş yani atık suda yer alan katı maddelerin maksimum izin verilen parçacık boyutu açısından farklıdır. Atık su pompaları genellikle drenaj pompalarından daha büyük serbest geçişe sahiptir.

Dediğimiz gibi pompalanan sıvının kirlilik oranı , çamur oranı , katı partikül veya evsel atıklarında bulunduğu sular için firmaların özel teknolojileriyle en uygun çark yapısına yönelik çalışmalarıyla farklı çark tipleriyle vorteks çarklı , yarı açık çarklı , tam açık çarklı , parçalayıcı bıçaklı seçenekleriyle sıvı için en uygun pompa seçimini yapmak mümkündür.

Şantiyelerde biriken suların hızlı bir şekilde terfisi için özellikle çamur pompası olarak tanımlanan , hem taşınabilir seyyar atık su pompaları kullanılması mümkündür.

İçerisinde daha az partikül bulunduran ve genelde temiz su içinde uygun olan ufak flatörlü ( şamandıralı pompa) drenaj pompaları hem basit çalışma şekliyle hem taşınabilirliğiyle işleri daha kolaylaştırarak taşmalarının yol açtığı su basmalarına karşı uygun bir çözüm sağlamaktadır.

Bir kaç örnekle pekiştirirsek eğer, piyasanın önde gelen yerli firmalarından Mas pompanın Enduro serisinden bahsetmek gerekirse eğer;

ENDURO dalgıç pompalar TS 12599 standardına uygun olarak tasarlanmış ve üretimi yapılmaktadır. Elektrik motor sargılarında TS 60085:2011’ e uygun F yalıtım sınıfında kablo kullanılmıştır. TS 3033 EN 60529’ a uygun IP 68 koruma sınıfına sahip 2, 4 veya 6 Kutuplu bir asenkron motor kullanılarak kullanıcı ve motor güvenliği ön planda tutulmuştur. Özel çark tasarımları ile değişik alanlarda kullanım olanağı ve çark yapılarına bağlı olarak farklı pis su sıvılarının basılabilme özelliği vardır. Modern döküm ve imalat teknolojisi ile üretilmiş olan ENDURO dalgıç pompalar, uygulama alanlarına göre ve müşteri taleplerine göre farklı malzemelerden de imal edilebilmektedir. Pompa motor gövde bileşenlerinde ve motor besleme kablosunun gövdeye girdiği yerde sıvı sızdırmaması için gerekli önlemler alınmıştır. Yaratıcı bir tasarıma sahip olan helisel yapıdaki salmastra kutusu, pis su içerisinde bulunan katı parçacıkları mekanik salmastradan uzak tutarak, mekanik salmastrayı korur ve uzun bir çalışma ömrü sunar. Pompa içerisinde, mekanik salmastradan veya herhangi bir sebeple oluşabilecek kaçakları erken şekilde uyaran su kaçağı elektrodu kullanılmaktadır. Termistör kullanımı sayesinde motorun aşırı ısınmasına karşı koruma sağlanır. Pompada, TS EN 50525-2-21 standardına uygun özel H07RN-F tipi kablolar kullanılır. Bu kabloların damar renkleri HD 308’ e göre seçilmiştir ve izole malzemesi olarak pis suyun korozif özelliğine karşı dayanıklı EI4 Tipi (EPR) kauçuk kullanılmıştır.

Yerli üretici firmalar arasında çok sık karşılaştığımız markalardan Star pompa ise farklı çarklı yapıları ile birlikte farklı özellikteki  pompaları ile ; panolu , monofaze ve trifaze, şamandıralı pompa ,temiz su drenaj pompaları (SPF), soğutma ceketli pompalı (SPK-Z) , endüstriyel fosseptik pompalar (SPF-D) karıştırıcılı pompa , (SPK), elektromanyetik dalgıç pompa (ST1,ST2,ST3), parçalayıcı bıçaklı pompaları (SPK ,SPK-B) ile birlikte bir çok  alanda ev, villa, endüstri, şantiye gibi bir çok noktada faaliyet gösterebilmektedir.

Kullanım alanları ve sıvının agresif ve kirliliği teknolojide ileri seviyelerde bulunan sektörün duayenlerinden Grundfos , Anadolu flygt , Wılo gibi kalitesini ispat etmiş firmalar önemli proje ve özel işlerde çoğu zaman yer edinmektedir.

Özellikle marka konut projelerde , avmlerde , otopark pompalarda , çok daireli debi ihtiyacı yüksek olan pompalar için UNILIFT serisi pompalar, özellikle piyasada ismi nam yapmış parçalayıcı bıçaklı pompa SEG. ( Seg40.12 Seg40.15 vb) Parçalayıcı bıçaklı pompanın performansını aşapıdaki bağlantı linkinden izleyebilirsiniz.

 https://www.youtube.com/watch?v=ylH3xK3I8Ec

Şimdiye kadarki anlattığımız pompaların tamamı bir su içerisinde dalgıç pompa olarak çalışan pompalardı. Bu pompalar dışında evimizin banyosunda , klozetimizin arkasında , evsel olarak kullanılan bazı pompalara değineceğiz.

 

Sanıhydro Sanıpro / Grundfos Sololift / Wılo Draınlift

 

Bu pompalar kot farkı olarak kanalizasyon hattına altta kalan mahallerde lavabolarda, klozetlerde oluşan atık suyun kompakt bir şekilde montajı ile kolay bir şekilde fosseptik suyunun kokusuz bir şekilde tahliye eder.

Tuvalet , lavabo , duş ve çamaşır makinesi gibi ünitelerden gelen foseptik ve pis sular belli bir seviyeye ulaştığında cihaz otomatik devreye girerek en yakın gidere tahliye eder.

WC Öğütücülerin kurulumu için elektrik bağlantısı ve temiz su tesisatı olması yeterlidir.

Wc pompaları kullanım yerleri:

 

  • Bodrum katlar ( Sololift2 wc-1 ,  Sololift2 wc-3  )
  • Ters dublekslerde alt katlar
  • Ebeveyn banyosu eklenmesi ( Sololift2 wc-1 )
  • Mevcut bir odaya tuvalet eklenmesi  ( Sololift2 wc-1 )
  • İkinci tuvalet eklenmesi
  • Sadece lavabo giderinin olduğu yere tuvalet kurma ( Sololift2 wc-1 ,  Sololift2 wc-3  , Sololift2 D-2  )
  • Karavan atık su pompası
  • Tekne atık su pompası ( Sololift2 wc-1 , Sololift2 D-2  )

Tuvalet, lavabo, duş ve çamaşır makinesi gibi ünitelerden gelen foseptik ve pis sular belli bir seviyeye ulaştığında cihaz otomatik devreye girerek en yakın gidere tahliye eder.

WC Öğütücülerin kurulumu için elektrik bağlantısı ve temiz su tesisatı olması yeterlidir.

Yine aynı şekilde , kanalizasyon seviyesi altında yer alan tuvaletlerden ve pis su borularından gelen lağım suyunun ve pis suyun pompalanması ve  toplanması için maks ç 50-55m3/h atık su tahliyesi için özel olarak tasarlanmış büyük  terfi istasyonları için tasarlanan pompalara örnekler vermek gerekirse Grundfosun Multilift serisi için;

 

M / MD / MOG / MDG / UNOLİFT / DUOLİFT

Grundfos MULTILIFT transfer istasyonları, sıhhi teçhizatın su birikintisi seviyesinin altında yerleştirildiği durumlarda bir bina içindeki domestik atık suyun toplanması ve daha yüksek bir seviyeye taşınması için tasarlanan ileri düzeyde , düşük maliyetli çözümlerdir.

MULTILIFT yeni binalarla birlikte güçlendirme kurulumları için de mükemmeldir. Ünite, güçlü ve sıkı bir tank, motor(lar) , seviye tespiti , kontrolör ve tek yönlü vanadan oluşur. Ünite önceden monte edilmiş, kuruluma hazır olarak gelir.

Kendini kanıtlamış, güvenilir sistem tek pompa ile birlikte iki pompalı üniteler olarak da mevcuttur. 44 lt. ila 450 lt. arası büyüklükte altı tank ve her bir tank için boyutlandırılmış dokuz kadar pompa ile ünite, tek bir ailenin evinin zemininden dev bir alış veriş merkezine kadar isteğe göre her ölçüdeki binaların suyunu boşaltabilir.

Özel hidroliği ile güçlü pompalar güvenilir bir şekilde domestik atık sulardaki tipik katı maddelerin ve liflerin üstesinden gelir. Komple kapladığı 0.25 ila 1.6 m2 arasındaki çok az alana karşılık, üniteler saatte 1,680 lt. ila 14,400 lt. su boşaltma kapasitesine sahiptir.

Üstün tasarımı sayesinde, servis ve bakım maliyetleri minimuma düşmektedir.

Uygulama Alanları

Herhangi bir tipteki binanın zeminine yerleştirildiğinde , MULTILIFT transfer istasyonları aşağıdaki tarz uygulamalar için uygundur:

sıhhi teçhizatın kanalizasyon sisteminden olan su birikintisine karşı korunması

sıhhi teçhizat drenaj borusundan aşağı yada boşaltma borusundan uzağa yerleştirildiğinde su tahliyesinin sağlanması

transfer istasyonlarına alternatif olarak düşük maliyeli şekilde tepelik yerlerdeki binaların tamamının suyunun tahliyesi

şebekeden uzakta yerleşik binaların suyunun tahliyesi, böylece yer çekimi ile drenaj için ağır, maliyetli kazı işlerinin önlenmesi

zemin seviyelerinin dönüştürüldüğü binalarda atık suyun tahliyesi; MULTILIF mevcut drenaj borularını kullanır ve bina dışındaki boruların değiştirilmesini önlersiniz.

Özellikler ve avantajlar

Akıllı kontrolörler sayesinde tam otomatik çalışma ve gözetim tüm bağlantı malzemelerini içeren tamamen önceden montajlı üniteler çok az yer kaplayan kompakt, atık su dirençli polietilenden yapılan güçlü, basınca ve kokuya dayanıklı tanklar yüksek güvenilirlikte çalışma ve atık su tahliyesi için çok ileri düzeyde tank, seviye sensörü ve pompa tasarımı pompaların, seviye sensörünün ve tankın dışındaki vanaların yerleşimi nedeniyle kolay, temiz ve hızlı servis pompalardan bir tanesinde bakım ya da arıza olması halinde de iki pompa ünitesi su tahliyesini sağlar.

 

Paylaş :
Whatsapp Destek Hattı x İletişime geçmek için hemen tıklayınız. Tıklayınız
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.